Geschreven door: Bert Hoving Blogs

De vraag die ik wel eens te horen krijg is of een backup naar de cloud hetzelfde is als Backup as a Service (BaaS) of DataManagement as a Service (DMaaS). Verschillende namen worden in de markt door elkaar gebruikt en dat maakt vergelijken erg lastig. In deze blog zal ik een paar verschillende backup-diensten verduidelijken.

Verschil cloud-backup & Backup as a Service

Cloud-backup, ook wel online-backup genoemd, is niet meer en niet minder dan de backup-gegevens van je server of PC opslaan bij een service provider. Dit kan middels een applicatie die door de service provider verstrekt wordt of een andere backup-applicatie of synchronisatietool. Cloud-backup kan ideaal zijn voor kleine bedrijven, zzp’ers en consumenten.

BaaS is een veel uitgebreidere dienst in vergelijking met cloud-backup. Het eerste verschil is de doelgroep. Waar cloud-backup vooral bedoeld is voor een backup van één of een paar PC’s, is Backup as a Service bestemd voor grotere organisaties met historische gegroeide, complexe en heterogene omgevingen met servers, databases en applicaties. BaaS bestaat uit drie bouwblokken namelijk backup storage, backup platform en backup & datamanagement diensten. Op deze drie bouwblokken kom ik terug in mijn andere blog.

DataManagement as a Service meer dan Backup as a Service

DMaaS gaat nog een stap verder dan BaaS. Bij BaaS ligt de nadruk op het kunnen restoren van bestanden, databases en systemen die voorzien in vorige versies of om gebruikersfouten te kunnen herstellen. Bij DMaaS is er ook een voorziening voor disaster recovery. Dit betekent dat er binnen afzienbare tijd (de gestelde RTO) de meest recente versie van de gehele dataset weer opgestart kan worden na een calamiteit. DataManagement heeft ook betrekking op datalifecycle-management, data resource management en datamining.

BaaS is net als andere cloud-onderwerpen geen doel op zich, maar onlosmakelijk verbonden aan de hoger gelegen thema’s en doelstellingen van een organisatie zoals security, cloud, personeel en compliancy. Wil je verder geadviseerd worden over BaaS en DMaaS? Vraag een business case aan.

Button backup-strategie checklist

Buniness case backup Telindus